Wat is snel internet?

Wanneer heb je snel internet? Bijna iedereen wil thuis goed en snel kunnen interneten. Vanaf welke snelheid kun je eigenlijk pas spreken van echt snel internet? En zijn er verschillen tussen de providers wanneer ze allemaal snel internet aanbieden? Hoeveel Mbit/s is snel? Vergelijk het hieronder per aanbieder:

Populaire Providers

KPN logo
Odido logo
Ziggo logo

Wat is snel internet?

Vanaf hoeveel Mbit/s kun je spreken van snel internet? Met snel internet kun je niet alleen binnen een hele korte tijd een groot bestand downloaden, je kunt ook op meerdere apparaten tegelijk dat grote bestand downloaden of in hoge kwaliteit streamen.

In de praktijk zijn wordt ervaren dat steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet. Al deze apparaten moeten de snelheid verdelen onder elkaar. Hoe meer apparaten je gebruikt, hoe trager de snelheid per apparaat zal worden. Je kunt blijven spreken van snel internet als jij zonder verlies van kwaliteit kunt blijven streamen, werken, tv kijken of een update kunt downloaden binnen een korte tijd.

Hoeveel Mbit/s is snel?

Hoeveel Mbit/s snel is, is afhankelijk per situatie en per apparaat dat verbonden is het met het netwerk. Het is logisch dat een gameconsole een erg snelle verbinding nodig heeft. Dit is niet alleen handig als je een spel wilt downloaden (wat tegenwoordig al snel richting de 50 GB kan oplopen) maar ook wil je online goed kunnen gamen. Een apparaat wat geen topsnelheid nodig heeft zijn bijvoorbeeld lampen wat je via de wifi kunt aanzetten of kunt uitzetten. Hoeveel Mbit/s is dan snel voor mij? Als je uitgaat van een laptop of een tablet dan heb je op dat apparaat aan 200 Mbit voldoende. Gebruik je meer van deze apparaten tegelijk? Dan heb je meer snelheid nodig.

Hoe snel internet heb ik nodig?

Hoe snel internet je nodig hebt is erg afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen. Voor het ‘normale’ internetten zoals het zoeken naar informatie over bijvoorbeeld een weekendje weg of het bestellen van kleding, heb je aan een normale snelheid voldoende. Wil je op Youtube een HD film kijken of zelfs een 4K video, dan zul je meer snelheid nodig hebben om deze kwaliteit te kunnen streamen. Een goede wifi is daarbij ook belangrijk.

Als vuistregel kun je aanhouden dat je een minimaal 100 Mbit per apparaat nodig hebt als je meer dan normaal gaat internetten. Voor updates of het downloaden van andere grote bestanden is 200 Mbit minimaal nodig.

Hoeveel Mbps is normaal?

Heb jij internet via glasvezel, coax of koper? Deze drie varianten komen het meest voor als het gaat om een internetaansluiting. Hoeveel Mbps normaal is kan per aansluiting verschillen. Bij Glasvezel is een veel hogere snelheid normaal dan bij koper of coax. Dit heeft te maken met de capaciteit die door deze verbinding kan gaan.

Hoeveel Mbps is normaal bij glasvezel? De meeste abonnementen beginnen bij 100 Mbps. De limiet ligt op dit moment op 1.000 Mbps wat ook wel Giganet wordt genoemd. Daar tussen kun je vaak kiezen uit 200 Mbps, 300 Mbps, 400 Mbps of 500 Mbps. Gemiddeld kun je zeggen dat voor glasvezel een snelheid van 200 Mbit/s of 200 Mbps een normale snelheid is. Hiermee kun je snel internetten.

Is 100 Mbit/s voldoende?

Voor wie niet veel apparaten tegelijk gebruikt en één of twee televisies in gebruikt heeft kan voldoende hebben aan een snelheid van 100 Mbit/s. Wil je op al deze apparaten tegelijk op de hoogste kwaliteit een film gaan kijken? Dan is het mogelijk dat je snelheid te kort komt. Daardoor kun je niet optimaal genieten van je favoriete film, serie of is je online vergadering niet goed te volgen.

Is 200 Mbit/s snel internet?

Voor de meeste huishoudens is een 200 Mbit/s snelheid voldoende. Je kunt hiermee met meerdere laptops en televisies werken zonder dat je snelheid te kort komt. De vraag of 200 Mbit/s snel internet is, is daarmee bevestigd.

Kan het nog sneller?

Ben jij echter een ‘groot gebruiker’ doordat je vaak grote bestanden moet versturen of downloaden? Dan zul je merken dat deze verbinding voor jou nog niet snel genoeg is. Je kunt dan het beste kiezen voor de maximale snelheid van 1000Mbit/s. Binnen een mum van tijd zijn updates gedownload of heb jij een groot bestand, zoals een back-up of fotoalbum, geüpload naar bijvoorbeeld een Cloud.

Populaire providers:

KPN logo
Odido logo
Ziggo logo