Wat is een goede televisie?

Wat is een goede televisie? Naast een goed abonnement is het natuurlijk ook erg fijn om vervolgens ook op een goede televisie naar je favoriete film, serie of uitzending te kunnen kijken. Waarop moet je letten als je een nieuwe televisie gaat kopen? Hieronder kun je een aantal handige tips lezen.

Plek van de televisie

De plek van je televisie is erg belangrijk. Waar ga je de televisie plaatsen en op welke plek ga je zelf zitten. Zit je bijvoorbeeld recht voor de televisie of moet je er licht schuin op kijken. Daarnaast maakt het nog uit of je de televisie op een kastje gaat plaatsen of gaat ophangen aan de muur. Houdt daarbij goed in de gaten dat deze niet te hoog of te laag komt.

Formaat van je televisie

Net zo belangrijk als de plek waar de televisie komt is het formaat. Hoe groot moet je televisie zijn zodat jij prettig tv kunt kijken. De afstand tussen de plek waar jij zit en waar de televisie komt te staan of te hangen noemen ze de kijkafstand. Met behulp van deze afstand kun jij bekijken welke formaat het beste past. Kijk je veel TV en wil je het maximale wat mogelijk is of wil je liever een meer bescheiden formaat? Kies dan voor het minimale formaat dat je nodig hebt. In de onderstaande tabel kun je de verschillende formaten en kijkafstanden bekijken:

TV formaatDiameterKijkafstand
32 inch81 centimeter2 tot 2,5 meter
43 inch109 centimeter3 tot 3,5 meter
50 inch127 centimeter3,5 tot 4 meter
55 inch140 centimeter4 tot 4,5 meter
65 inch165 centimeter4,5 tot 5,5 meter
75 inch189 centimeter5,5 tot 6,5 meter
85 inch216 centimeter6,5 tot 7,5 meter

OLED of QLED

Nu je weet wel formaat he beste past kun je een keuze gaan maken welk soort scherm het beste bij je past. Je hebt daarbij de keuze uit een OLED of QLED. Beide schermen lijken erg veel op elkaar, toch hebben ze verschillende eigenschappen. Welke het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Om de verschillen tussen een OLED en QLED goed inzichtelijk te maken kun je hieronder de belangrijkste verschillen bekijken:

OLEDQLED
Hoogste zwartwaardeFelste en scherpste witwaarden
Pixels worden apart van elkaar verlichtHoogste helderheid
Meest precieze kleurweergaveGrootste kleurvolume
Grootste kijkhoekGeen risico op inbranden
OLED EVO als nieuwste variantNeo QLED als nieuwste variant

Hoeveel Hertz

Het aantal beeldjes dat je per seconde ziet op een televisie wordt ook wel Hertz genoemd. De afkorting daarvoor is Hz. Er zijn televisies met 50 Hertz en met 100 Hertz. Het is goed om hier naar te kijken omdat een televisie met 100 Hertz de mooiste en scherpste beelden heeft als een uitzending veel beweegt. Dit zijn bijvoorbeeld sportwedstrijden, films en series.

Je zult hier zien dat het beeld, hoe snel het ook beweegt, zeer scherp blijft. Bij een 50 Hertz televisie kan dit iets gaan vervagen. Daar heb je geen last van als je kijkt naar een talkshow of bijvoorbeeld een journaal. Over het algemeen is daarin minder snelle beweging. Gelet op het kleine prijsverschil heeft een 100 Hz televisie de voorkeur.

Resolutie

Hoe scherp wil je het hebben? De resolutie gaat over het aantal pixels. De meest bekende resoluties zijn Full HD (1080p) en ultra HD (2160p) wat ook wel 4K wordt genoemd. Deze laatste is de meest gebruikte resolutie bij televisies.

Met een 4K resolutie heb je zeer scherp beeld. De meeste uitzendingen worden echter in een lagere resolutie uitgezonden omdat een 4K uitzending vrij veel bandbreedte verbruikt. Je televisie kan dit vaak kunstmatig weer scherper maken. De nieuwste Gameconsoles werken wel met een 4K ondersteuning waardoor gamen zeer realistisch is.

Naast 4K is er ook nog de keuze uit 8K (4320P). Dit is nog eens 4x scherper dan het al zeer scherpe 4K. Er is op dit moment nog geen aanbod van 8K waardoor een televisie met deze resolutie op dit moment nog weinig toevoegt ten opzichte van een 4K televisie.