Glasvezel: het is de Bugatti Veyron, Engelse Volbloed en cheetah onder de internetsnelheden. Lang wachten: Wat is dat eigenlijk? Zware bestanden? Met het grootste gemak staat het binnen enkele minuten op je laptop. Glasvezel staat dan ook met stip op 1 wanneer het om hoge snelheden gaat. Maar, waarvoor gebruik je het eigenlijk?

Wat is glasvezel? Glasvezel is een wijze waarop je internet kunt ontvangen. Deze haardunne vezel is vervaardigd uit een speciaal soort type glas waarbij deze kabel snel en betrouwbaar over grote afstanden informatie, ook wel data, kan versturen. Niet alleen is deze optie zeer geschikt voor intensieve gebruikers, je kunt hiermee ook razendsnel bestanden up- en downloaden. Internet op glasvezelbasis laat je dan ook de hoogst mogelijke snelheden behalen, denkende aan wel 200 tot 500 Mb. De internetsnelheid wordt hierbij bepaald door twee factoren, namelijk snelheid en capaciteit. Waar de snelheid staat voor het tijdsbestek waarin iets gedownload kan worden, zoals het openen van een site, wordt de capaciteit gevormd door de snelheid waarmee de totale inhoud binnengehaald wordt: Wanneer is de site volledig geladen? Hoe hoger het aantal Mb/s, hoe sneller het internet zal zijn.

Wie gebruikt glasvezel? Lijkt het bakken van een eitje wel een jaar te duren? Verandert jouw gezicht in een donderwolk wanneer de trein twee minuten vertraging heeft? Of, vier je juist een innerlijk feestje wanneer Lewis Hamilton of Max Verstappen met circa 300 km per uur over de finishlijn komt? Dan mag je de conclusie trekken dat geduld niet helemaal jouw sterkste kant is. En, dat snelheid perfect in jouw straatje past. De meeste gebruikers rond glasvezel zijn dan ook groots actief op internet. Maar, niet alleen staan er veel programma’s open: ook weet het allemaal snel en soepel te verlopen. De gebruikers kunnen dan ook uiteen liggen: zo kan het om een alleenstaand persoon gaan die het snelste internet wilt hebben en dagelijks veel downloads uitvoert. Of, denk aan een groot gezin waarbij iedereen ongestoord zijn activiteiten kan uitvoeren. Ook voor bedrijven of thuiswerkenden is het een geliefde optie, want in korte tijd kun je met hoge snelheid bestanden up- en downloaden.

Waarvoor is glasvezel geschikt? Glasvezel is geschikt voor gebruikers die van de hoogste internetsnelheden houden. Dat klinkt vast logisch, maar wát kun je precies met glasvezel? Glasvezel wordt voornamelijk gebruikt om zware programma’s zonder haperingen en naast elkaar optimaal te kunnen laten functioneren. Denk hierbij aan het binnenhalen van zware bestanden, het streamen van films in 4K kwaliteit, het ondertussen spelen van een zware game én surfen op het internet tegelijkertijd. Waar een laag aantal Mb of andere internetaansluiting mogelijk voor haperingen zorgt, heb je daar bij glasvezel geen last van. Je internet is niet alleen razendsnel, ook kun jij, inclusief de anderen, ongestoord en actief te werk gaan. Zware programma’s tegelijkertijd én ultrahoge snelheid: dat is de kracht van glasvezel.

Beperkte beschikbaarheid Ondanks dat glasvezel de meest hoge snelheden rond internet weet te behalen, kleeft er toch een nadeel aan: het is namelijk niet overal beschikbaar in Nederland. Kijkende naar de providers, dan zijn er maar enkele maatschappijen aanwezig die daadwerkelijk glasvezel aanbieden. Ook kan het zijn dat in jouw omgeving nog geen verbindingen voor glasvezel zijn aangelegd waardoor een aansluiting

vooralsnog niet mogelijk is. Wil je graag weten wat je opties zijn? Vul tijdens het vergelijken van internetproviders dan je postcode in: zo krijg je in een snel overzicht te zien wat er voor jou mogelijk is. En, of er voor jou een provider tussen zit. Daarnaast betaal je voor glasvezel meer dan voor andere internetaansluitingen, daar waar je hier de hoogste kwaliteit rond internetsnelheid krijgt.

TOP 3: TV en Internet providers

Wij geven je graag informatie over de verschillende tv- en internet abonnementen. Op deze website kan je prijzen vergelijken, maar ook de dienstverlening van providers beoordelen en ervaringen van anderen lezen. Heb je een vraag? Stel deze dan aan ons team, we helpen je graag.