Lang wachten is niet je beste eigenschap. Sterker nog, geen enkel moment in het leven kan je snel genoeg gaan. Oké, uitzonderingen daargelaten. Ook voor internet geldt dat precies zo: jij wilt de hoogste snelheid, het liefst met een betaalbaar maandbedrag. In dit geval zul je graag voor glasvezel gaan. Maar, wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen en welke providers weten je dit te leveren?

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een type kabelaansluiting dat voor de hoogste snelheden op het gebied van internet zorgt. Deze haardunne vezel is van een speciaal soort glas gemaakt: hierdoor kunnen signalen razendsnel over grote afstanden verstuurd worden. Naast de snelheid is deze vorm ook nog eens heel betrouwbaar. Van alle vormen rond breedbandinternet heb je met glasvezel de hoogste internetsnelheden te pakken. Veelal begint dit bij 200 Mb, al weet in diverse gebieden zelfs tot 500 Mb op te lopen. Daarnaast zul je bij glasvezel bestanden even snel kunnen up- en downloaden: vooral voor zakelijk gebruik kan dat erg handig zijn.

Wie gebruikt glasvezel?

Misschien vraag je jezelf wel af: ‘Is glasvezel iets voor mij?’ Het klinkt aantrekkelijk, zeker wanneer je naar de hoge snelheid kijkt. Glasvezel wordt voornamelijk door actievelingen op het gebied van internet gebruikt. Hierbij staan er veel programma’s naast elkaar open, waaronder sites, een online game en ondertussen het streamen films, zonder dat er storingen optreden. Ook kunnen meerdere leden van het gezin ongestoord hun werk doen, want door de hoge internetsnelheid kan iedereen zonder hapering zijn of haar activiteiten uitvoeren. Ook voor zakelijk gebruik is het aantrekkelijk, want door de hoogste snelheid kun je vlot doorwerken en of bestanden doorsturen. Gebruik je weinig internet of ben je niet bijzonder actief? Dan is glasvezel eigenlijk overbodig…

Top 7 glasvezelproviders

Zoek je razendsnel internet op basis van glasvezel, maar weet je nog niet welke maatschappij je wilt hebben? Ontdek je antwoord in de top 7 glasvezelproviders.

1. XS4ALL

2. T-Mobile

3. KPN

4. NLE

5. Youfone

6. Oxxio

7. Solcon

XS4ALL: Bij XS4ALL kun je glasvezel in de vorm van 200 tot 500 Mb krijgen, eveneens in combinatie met uitgebreide pakketten als internet, TV en bellen.

T-Mobile: T-Mobile biedt je uitgebreide pakketten als internet, TV en bellen in combinatie met een glasvezelsnelheid van 200 tot 500 Mb.

KPN: De provider KPN levert snelheden van 200 tot 500 Mb, ook hier in de vorm van meer uitgebreide pakketten als internet, TV en bellen.

NLE: NLE biedt je een snelheid van 500 Mb, dit in combinatie met een uitgebreid pakket als internet, TV en bellen.

Youfone: Van 200 tot 500 Mb: Youfone levert je hoge snelheden, evenals uitgebreide pakketten.

Oxxio: Oxxio weet je hoge snelheden te bieden, zoals 200 en 500 Mb. Ook hier kun je een uitgebreid pakket nemen.

Solcon: Snelheden van 200 tot 500 Mb zijn Solcon niet vreemd, evenals het kunnen aanbieden van uitgebreide pakketten.

Voor- en nadelen glasvezel

Glasvezel heeft voornamelijk voordelen: dat is haast een vaststaand feit. Je kunt niet alleen betrouwbaar internetten, ook heb je met de hoogste snelheden te maken. Wel is het zo dat glasvezel niet overal in Nederland beschikbaar is: dit kan aan je huidige provider liggen, die het bijvoorbeeld niet aanbiedt, maar ook de plek waar je woont. Niet overal zijn namelijk aansluitingen rond glasvezel aangelegd. Daarnaast vraagt deze vorm van internet een hoger maandbedrag dan lagere internetsnelheden, wat glasvezel enigszins ‘duur’ kan maken. Wil je graag weten of het bij jouw maandbudget past én of het voor jou beschikbaar zal zijn? Vul tijdens het zoeken dan je postcode in: zo kom je snel te weten of de optie glasvezel mogelijk is.

TOP 3: TV en Internet providers

Wij geven je graag informatie over de verschillende tv- en internet abonnementen. Op deze website kan je prijzen vergelijken, maar ook de dienstverlening van providers beoordelen en ervaringen van anderen lezen. Heb je een vraag? Stel deze dan aan ons team, we helpen je graag.